Oman osaamisen näkyväksi tekeminen voi olla usealle meistä haastavaa. Vertailemme helposti olemassa olevaa osaamistamme muihin, vähättelemme taitojamme ja usein omaamme jopa “hiljaisia taitoja”, joita emme itse edes tunnista.

Tämän päivän osaaminen on se lopputulema, jonka menneisyytemme on meistä luonut. Siksi usein osaamista pohdittaessa mietimme “mitä osaan nyt”, vaikka vähintäänkin yhtä tärkeä kysymys olisi “mitä olen oppinut ja osannut jo ennen tätä hetkeä?” ja onko tämä osaaminen saattanut unohtua meiltä itseltämme?

Käytämme tulevaisuuden oppimistavoitteiden luomisen apuna oppimissopimusta. Työkalu itsessään painottaa katsetta tulevaisuuteen, luomaan omaa oppimisen isompaa kuvaa, henkilökohtaista visiota ja steppejä matkalle. Yksi oppimissopimuksen tärkeä kysymys ihan ensimmäisenä onkin “Missä olen ollut?” Nyt paneudumme tähän kysymykseen syvemmin.

Oppimissopimus alkaa kysymyksellä ”missä olen ollut?”

Helppona ensisteppinä on tietenkin alkaa luettelemaan koulut ja tutkinnot, jotka on tullut suoritettua. Suomen, ehkä jopa hieman tutkintokeskeissä työelämän mentaliteetissa nämä voivat olla oleellisia asioita, mutta tutkinto itsessään ei aina avaa sitä, mitä osaamista ne ovat substanssiosaamisen lisäksi tuoneet. Entä sosiaalinen näkökulma? Yleiset työyhteisötaidot? Millaisia taitoja projektityöskentely, harjoittelupaikat tai kouluympäristössä muiden kanssa toimiminen on meille tuonut? Ryhmätyöskentelyä, vuorovaikutusta, organisointia, itsensäjohtamista – oppien ja osaamisen skaala on laaja ja monimuotoinen jo pelkästään näitä tarkastellessa.

Entäpäs harrastus- tai järjestötoiminta?

Nuoruusvuosistani käytin 17 vuotta partioharrastukseen. Tuli opittua erätaitoja, johtajuutta, mutta myös tapahtumatuotantoa, kansainvälisyystaitoja, sinnikkyyden, rohkeuden ja hetkellisiä epämukavuusalueen sietämisen taitoja. Joskus työarjen keskellä, työtehtävien deadlinejen paukkuessa voin muistella Sveitsin partioleiriä, jossa kaatosade valutti tulvat vuorille ja makuupussi märkänä yritän saada unenpäästä kiinni – yhtäkkiä kotitoimiston lempeys, harteilla lojuva viltti päällä lämmittämässä, ei enää olekaan niin huono paikka yrittää saavuttaa niitä dediksiä. Aiemmat kokemuksemme luovat perspektiiviä elää läpi tulevaisuuden haasteiden ja myös se on osaamista, joka edesauttaa meitä toimimaan. Asenteet, mielenmallimme, tapamme suhtautua eteen tupsahtaviin tapahtumiin – ne kaikki ovat osaamistamme!

oppimissopimus

Takerrumme liian usein siihen, mitä emme muka osaa

Tiimin tai minkä tahansa, yhteisen intressin jakavan yhteisön kanssa toimiessa, tarvitaan monenlaisia ihmisiä. Yhden ihmisen vahvuus on saattaa asiat alulle, joku on loistava organisoimaan asiat viimeistelyvaiheeseen, kun taas kolmas on se maalinvartija, jonka vahvuudet tukevat nimenomaan asian loppuusaattamista ja jälkiseurantaa. Hyvä tiimi toimii henkilöiden vahvuusalueiden kautta, eikä niin että jokaisen pitää osata jokainen osa-alue. Tämän vahvuusajattelun kautta, kukin voi toimia itselleen luontaisimman osaamisen kautta ja asiat edistyvät sutjakkaasti. Ehkä olet erittäin hyvä keskustelemaan ihmisten kanssa, luomaan vuorovaikutussuhteita ja herättämään luottamusta, kun taas myynti ei välttämättä ole vahvuutesi. Siispä hoida sinä keskustelut alussa, ohjaa kollega ottamaan koppia seuraavasta stepistä asiakkaan kanssa. Toimi vahvuuksiesi kautta, älä takerru tunteeseen, että “no tuota seuraavaa steppiä en sitten niin osaakaan”. 

Luo oma osaamisen karttasi oppimissopimuksen tueksi

Kaikille meille tuttu mindmap auttaa hyvin hahmottamaan omaa osaamista. Kirjaa ylös menneisyytesi verkostot, joissa olet toiminut, tee muutama nosto jokaisesta ja mieti, mistä asioista erityisesti nautit ollessasi osa kyseistä verkostoa. Pilko nämä nostot vielä hieman pienempiin osiin ja kirjaa ylös, mikä sinun osaamisesi on edesauttanut sitä, että nautit siitä mitä teit ja sait aikaan? Ja hei, tässä kohtaa ei sitten nöyristellä tai vähätellä. Nyt saa keulia! “Olinhan mä nyt ihan älyttömän hyvä buustaamaan ryhmähenkeä porukkaan, joka meinasi luovuttaa kesken kaiken” 

Jokainen valinta jonka olet menneisyydessäsi tehnyt, on luonut sinusta sen ihmisen, joka olet tänä päivänä. Osaaminen jonka olet kerryttänyt, on voinut syntyä pitkistä oppimisprosesseista tai niistä arjen mikrohetkistä, joiden osalta emme aina edes ymmärrä, mitä arvokasta osaamista olemme voineet niistä saada. Menneisyytemme ymmärtäminen on tärkeää siksi, että osaamme sen kautta katsoa realistisemmin omia tulevaisuuden tavoitteita, emmekä vertaa niitä vain muihin tai yhteiskunnan luomiin raameihin. Anna arvoa sille mitä olet jo saavuttanut, aina ei tarvitse katsoa eteenpäin ja saavuttaa enemmän. Sillä olet saavuttanut paljon jo nyt!

Tutustu lisää oppimissopimukseen ja muihin oppimista tukeviin oppaisiimme täältä!

Annu Karkama
Oppimismuotoilun valmentaja, fasilitaattori, COO