Vuonna 2018
2,3x liikevaihtoa
1+ > 4+ ihmisiä ydintiimissä
30+ asiakasta, joista 20+ uusia
”Onnistuimme lähes kaikessa.” Voiko näin edes sanoa ääneen? Kuitenkin se on hienoa todeta ja ihmetellä, kiitollisena opeista ja onnistumisista. Haluan jakaa kokemuksiamme, koska uskon, että jakaminen on välittämistä, #sharingiscaring . Toteutuneet luvut ovat seurausta tietoisista valinnoista ja onnistuneesta strategiasta. Kaiken takana on kuitenkin yhteen hioutuva huipputiimi ja se, että olemme saaneet tehdä töitä rohkeiden edelläkävijäasiakkaiden kanssa. Tietenkin myös ripaus tuuria tarvitaan.
Kokosin tähän neliosaiseen kirjoitussarjaan havaintoja tekijöistä, jotka ovat olleet auttamassa Mukamas-tiimiä hyvään vauhtiin alkutaipaleellamme. Kirjoituksen lopusta löydät kaavan pysyvän kilpailuedun rakentamiseen.

Sitä oppimisen määrää! Viime vuoden aikana olimme tiiminä vuorotellen vahvasti oppimisvyöhykkeellä. Venyimme epämukavuusalueelle kukin vuorotellen. Ylitimme itsemme yksin ja yhdessä. Otimme selvää asioista, tutkimme ja opiskelimme uusia teorioita ja menetelmiä, kuuntelimme ja luimme meitä viisaampien ajatuksia ja sovelsimme niitä ketterästi käytäntöön, asiakkaidemme hyödyksi. Paneuduimme asiakkaan kysymyksiin ja tilanteisiin uteliaisuudella ja positiivisella vimmalla. Uskalsimme myös kyseenalaistaa ja sparrata lähtökohtia – lempeästi tietenkin.

Palvelemisen halu ja oppimisen vimma ajavat meitä eteenpäin. Hyvässä porukassa on helpompi heittäytyä yhteisiin tempauksiin, kuten esimerkiksi syyskuussa Dare to Learn -tapahtumassa, missä olimme monessa mukana niin esiintymässä lavalla kuin osastollamme innostamassa tapahtumakävijöitä pohtimaan omaan oppimistaan ja keräämässä tätä satoa talteen. Oppimismuotoilu™ Bootcamp II heti perään lokakuussa tehtiin myös vielä koko tiimin ponnistuksena, koska yhteinen oppimiskokemus tiiminä ja asiakkaiden kanssa on paras tapa kehittää myös omia tuotteita ja palveluita.

On tietoinen valintamme, että teemme asiakasprojekteissa töitä paljon työpareina ja tiiminä. Panostamme paljon yhdessä tekemiseen, koska näemme sen investointina tulevaisuuteen – vaikka se ei aina olekaan taloudellisesti kannattavin valinta. Usein pääsemme näin myös ylittämään asiakkaan odotukset. Kuten blogisarjan ensimmäisessä osassa kuvasin, olemme matkamme alussa, joten haluamme muurata perustukset polullemme niin hyvin kuin vaan osaamme. Itseohjautumisen lisäksi haluamme tulla taitaviksi yhdessäohjautujiksi. Tätä seikkaa emme halua silti unohtaa myöskään myöhemmin Mukamas-tiimin taipaleella. On hulluutta kuvitella, että keskinäinen luottamus ja yhteinen ymmärrys pysyisivät yllä ilman että niitä vaalii jatkuvasti.

Otimme myös riskejä, pystyen luottamaan tekemiseemme, toisiimme ja verkostoomme. Teimme monia asioita ensimmäistä kertaa, kuten kuvasimme oppimismuotoilun verkkoluentoja englanninkielellä, vedimme keynote-puheenvuoroja oppimismuotoilusta tai vedimme entistäkin vaativampia fasilitointiprosesseja. Vuoden alun kick offissa tosin pohdimme, nojasimmeko sittenkään tarpeeksi etukenoon, koska nokka ei viistänyt kertaakaan kunnolla maata, tahi onnistuneet mokaamaan näyttävästi. Odotukset myös helposti nousevat – niin omat kuin asiakkaidemme – joten ei liikaa kannata jäädä laakereilla lepäämään. Kuitenkin, samaan aikaan kuin meillä on lupa innostua ja lupa oppia, meillä on myös lupa sanoa ei. Oppiminen ja kasvu on omissa käsissämme.
Haluamme myös ns. syödä omaa koiranruokaamme. Testaamme omia työkalujamme ja kehitämme koko ajan myös omaa oppimissysteemiämme. Kannustamme toisiamme kehittymään ja autamme laatimaan oppimissuunnitelmia ja -polkuja. Hakeudumme erilaisiin verkostoihin oppimaan ja toimimme käytäntöyhteisöissä aktiivisesti. Verkostoissa ja asiakkaan kanssa oppiminen onkin seuraavan blogikirjoituksen ytimessä.

Miten sinä ja tiimisi pidätte jatkuvasta oppimisesta ja yhdessäohjautumisesta huolta? Näitä asioita pohdimme mm. tulevalla Oppimismuotoilu™ Bootcampillä 20.-21.3. Espoon Kaisankodissa. Tervetuloa mukaan! Lue lisää ja ilmoittaudu 20.2. mennessä: https://mukamas.fi/om-bootcamp/
Muita oppimisen hetkiä löydät meidän tulevista tapahtumista!

Let your people learn!
Vilma Mutka
Oppimismuotoilun kehittäjä, toimitusjohtaja ja perustaja
Mukamas Learning Design Oy

  1. Voittava kaava v. 2.0:  S = P ❤️ C x ∞ T(O)L

S = success
P = people
C = customers
TL = team learning
OL = organisational learning
Tiimikuvat: Mari Mansikkamäki / Visual Friday