Vuonna 2020 erilaiset digifasilitointitilaisuudet ovat olleet kuumaa kamaa! Ilmoittauduin siis Mukamas Learning designin järjestämään Osallistamisen voima! -fasilitointikoulutukseen verkossa.

Tunnettiinko me jo? -Valmistautuminen fasilitointikoulutukseen

Vajaa viikkoa ennen tilaisuutta sain sähköpostiini linkin Howspacen oppimisalustalle. Siellä annettiin tehtäväksi kirjoittaa lyhyt kuvaus itsestään (kuvan kera!). Harvoin parin kerran koulutuksiin on pitänyt lähettää kuvaa, mietin. Tämän pienen vaivannäön arvo kävi selväksi, kun muiden kuvaukset ilmaantuivat alustalle. Oli kiva tietää osallistujista jo etukäteen nimet ja saada kasvot tutuiksi. Oli valmiiksi turvallinen tunnelma, koska tuntui, että oltaisiin jo vähän enemmänkin tuttuja. Alustalle pyydettiin kirjoittamaan myös hieman omasta fasilitointikokemuksesta ja suosikkimenetelmistä. 
Osallistujien tutustumisen lisäksi kouluttaja Liisa-Maija oli tehnyt alustalle oman videotervehdyksensä. Tuntui lämmittävälle nähdä etukäteen miltä meidän luotsi näyttää ja kuulostaa. Tuli turvallinen olo aloittaa!

Osallistujien aktivointi ja TAUOTUS fasilitaattorin työkaluina

Itse kukin meistä lienee kokenut vuoden etätyörupeaman aikana jokusen uuvuttavan pitkän etätäysistunnon, jossa ei taukoja ole muuta kuin henkeä vetäessä. Tässä fasilitointikoulutuksessa tauot olivat viimeistään tunnin välein ja tuntui, että energiatasot pysyivät hyvin kohdallaan. Molempina päivinä aloitettiin lempeästi mukavalla lämmittelyharjoituksella, jolla saatiin kaikki viritettyä aiheeseen.  
Kahden puolenpäiväisen aikana kävimme läpi esimerkiksi fasilitaattorin rooleja ja tehtäviä, huomioita digidialogin fasilitoinnista ja keskusteltiin miten tehdä etätilaisuuksista innostavia. Lisäksi mietimme, mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon etätilaisuuksia suunniteltaessa. Ensimmäisen päivän lopussa jokainen sai miettiä mitä haluaa seuraavan kahden viikon aikana kokeilla. Tavoitteena oli kokeilla ensimmäisen päivän aikana opittua käytännössä ja kirjata kokeiluja sekä niiden onnistumisia ja haasteita oppimisalustalle Howspaceen

Mitä tuon, kun tulen tähän tilaan? – Dialogin fasilitointi ja yhteiset pelisäännöt

Yksi koulutuksen kiinnostavimmista keskusteluista liittyi digidialogin johtamiseen. Keskeiset elementit liittyvät yhteiseen ja oman mielen vastuuseen ja pelisääntöihin. Vaikuttaako jokin aiempi kokemus tähän hetkeen ja miten omat tunteeni vaikuttavat muiden osallistumiseen. Mitä tuon mukanani, kun tulen tähän tilaan?
Pelisääntöjen sopiminen heti ensimmäisen päivän alussa oli tärkeää ja mielestäni sujuvoitti työskentelyä paljon. Ei tarvinnut miettiä mitä pitikään tehdä tai ollaanko kamerat päällä. Totesimme yhteen ääneen muiden osallistujien kanssa, että näin pitäisi toimia kaikkien kokousten alussa!

Liisa-Maijan vinkit digidialogin johtamiseen:

  • Dialogin periaatteiden läpikäynti: kuuntele, kunnioita, puhu suoraan sydämestä ja odota vuoroasi
  • Työkalut dialogin johtamiseen: äänikello, nimellä puheenvuoron ottaminen, puhujaesine
  • Tunnelman fasilitointi: turvallisen ilmapiirin luominen, vireystilan nostot, rauha työskentelylle
  • Hiljaisuuden voima: anna tilaa ajattelulle, älä kiirehdi,  siedä hiljaisuutta
  • Sadonkorjuu: visualisoi, tallenteet, minne materiaali kerätään, kuka kerää

Arviointi tästä fasilitointikoulutuksesta 5/5!

Kirjoittanut: Johanna Riippi, fasilitoija, palvelumuotoilija, Tmi Kompassia

Lue lisää Osallistamisen Voima! -fasilitointikoulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan seuraavaan valmennuksemme täällä: https://mukamas.fi/avoimet-fasilitointikoulutukset/