Kesä on täällä ja lomatkin saapuivat tai lipuvat pikkuhiljaa arkemme ylle. Eletty pandemiakevät on ollut selkeästi vielä normaalista poikkeavaa ja nyt tilanteen hieman rauhoittuessa on hyvä ottaa hetki aikaa ja hengähtää. Joskus pitkään jatkuneen poikkeustilanteen tai muuten vain jännittävän arjen suorituksen jälkeen voi iskeä valtava väsymys, kun epävarmuuden sietämisestä voidaan päästää irti ja tilanne normalisoituu.

Kuka määrää tahtisi? 

Annathan itsellesi aikaa palautua! Mikäli olet kova täyttämään kalenteria tehokkuuspuuskissasi, nyt on hyvä aika miettiä, paljonko kalenterin täytettä kannattaa laittaa. Toki jos siitä erityisesti nautit, niin go for it! Mutta ethän tee sitä vain siksi, että olet tottunut suorittamaan ja olemaan tehokas. Lomalla voit päästää irti, lomalla sinun ei tarvitse olla tehokas. Aivomme vahvistavat ajatuksia myös siitä mitä sanomme niille. Keskity positiivisiin “komentoihin”. Sen sijaan että sanot itsellesi “Älä tee liikaa”, sanoisitkin “Teen sopivan verran”
Aivomme myös kaipaavat tyhjiä hetkiä, jotta ne ehtivät prosessoida opittuja asioita. Oppimisen yksi tärkeä edellytys on palautuminen ja tyhjä tila, jotta saamme opittujen asioiden palapelit loksahtamaan paikalleen. Ymmärrämme liikunnassa kehon palautumisen merkityksen, mutta usein arvioimme alakanttiin ajattelulihaksemme levon tarpeen. 

Opi tuntemaan oppimisen tapojasi mielekkäillä tavoilla

Kun levolle on annettu tarpeeksi tilaa, voimme palautua myös tekemällä mielekkäitä, uusia asioita. Voimme aktivoida oppimistamme uusien harrastusten ja toimintojen kautta. Mikä voisi sinun kesässäsi olla sellainen tekeminen, jota et vielä osaa, mutta niin kovin haluaisit oppia? Minkä uuden oppiminen inspiroisi sinua? Oli kyseessä sitten viherpeukaloksi ryhtyminen, uuden tanssin tai sudokujen opettelu – mieti miltä oppiminen tuntuu:

  • Miltä uusi opittava asia tuntuu ennen kuin ryhdyt siihen? 
  • Mitä konkreettista pitää tapahtua että opit sen?
  • Miltä oppiminen ja tekeminen tuntuu? Mutustele fiiliksiäsi kesäillan lämmössä.
  • Miten palkitset itsesi opittuasi uuden asian? 

Tutkiessasi omia oppimisen tapojasi oman mielekkään, vapaa-ajan oppimisen kohteen kautta, opit paremmin tunnistamaan oppimisen tapojasi myös työssä. Oppiminen on elämänmittainen matka ja paras lahja, jonka voimme itsellemme antaa, on oppimisen ja uteliaisuuden taito itseämme ja toisia kohtaan. Se kaikki mitä olet ihmisenä, ammattilaisena ja lähimmäisenä, on sinun päässäsi ja mielessäsi. Se jos jokin on huolenpidon arvoista!

Koko Mukamas-tiimi puolesta haluan toivottaa sinulle erityisen rentouttavaa ja innostavaa kesää!
Annu Karkama
Oppimismuotoilun valmentaja, fasilitaattori