Onnistuneen tiimipäivän rakentamiseen meillä Mukamaksessa kuuluu sama muotoilu- ja prosessiajattelu kuin minkä tahansa muunkin sisäisen tai asiakkaalle tehtävän prosessin suunnitteluun. Haluamme varmistaa, että aika jonka käytämme suunnitteluun ja itse kohtaamiseen on mahdollisimman antoisa. 

1. Onnistunut tiimipäivä lähtee kutsusta

 
Aivan kuten missä tahansa muussakin Mukamaksen fasilitoimassa prosessissa, myös tiimipäivässä kaikki lähtee tiimiläisten kutsumisesta koolle. Voi olla, että tiimipäivän päivämäärä on sovittu jo hyvissä ajoin etukäteen, mutta lähempänä tapahtumaa päivän suunnittelijat kutsuvat muun tiimin yhteiseen päivään.
Kutsusta tiimiläiset saavat kaiken olennaisen informaation päivän kulusta ja esimerkiksi varusteista joita on pakattava mukaan. Sitäkin tärkeämpää on kuitenkin yhteisen virittäytymisen ja fiilistelyn aloittaminen! Voisi kuvitella, että varsinkin näin pienessä tiimissä olisi sama vain lyödä päivä kalenteriin ja ilmoittaa viikkopalaverin yhteydessä mihin mennään ja mitä tehdään, mutta silloin jotakin hyvin tärkeää jää uupumaan. Yhdessä virittäytyminen nimittäin pidentää prosessia ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta, sekä lujittaa tiimiä huomattavasti pelkkää yhden päivän pyrähdystä enemmän.
Viime viikolla vietimme Mukamaksen kevätpäivää, jonne tiimiläiset saivat visuaalisen, taitetun pdf. -kutsun sähköpostiinsa muutamaa viikkoa aiemmin. Lisäksi tiimipäivään valmistautumista ja fiilistelyä varten loimme tiimipäivälle oman Slack -kanavan, joka toimi mainiosti alustana niin viime hetken varmistuksille, tunnelman nostatukseen kuin tiimipäivän jälkeisellekin fiilistelylle. 
 

 

2. Optimoi tiimipäivän ohjelma vireystilaa ajatellen

 
Usein Mukamaksen tiimipäiviin kuuluu yhteisen tekemisen lisäksi myös uuden oppimista. Tällä kertaa saimme vieraaksemme Teemu ”The Game Brain” Vornasen (Päiväni leijonana), joka viritteli aivojamme aikaan saamisen maailmaan ja vahvisti samalla jo käytännön kautta havaitsemaamme tärkeää pointtia: Päivä kannattaa suunnitella myös aivojen vireystilan kannalta fiksusti. 
Moni on virkeimmillään aamusta ja tahdonvoiman lihaksessakin on vielä jerkkua jäljellä, joten mikäli päivään kuuluu jokin asiapitoinen osuus, kannattaa se ajoittaa aamuun tai aamupäivään. Unohtamatta kuitenkaan yhteistä check-In -hetkeä ennen virallisen osuuden alkamista. Check-In voi olla fasilitoidun virittäytymisen sijaan toisinaan  myös vapaata dialogia kahvikupposen äärellä, kunhan aika sille on varattu ja rajattu. Tällöin kuulumiset on vaihdettu ja aivot vapautettu keskittymään ohjelmaan heti sen alkuminuuteilta lähtien.
 

3. Jätä aikaa dialogille

 
Yksi tärkeimpiä käytännön kautta havaitsemiamme asioita on aika vapaalle dialogille. Ennen täytimme tiimipäivän innosta puhkuen erilaisilla aktiviteeteilla, jolloin vapaalle jutustelulle ja dialogille jäi hyvin vähän aikaa. Hauskaa oli, mutta jotakin jäi uupumaan. Niinpä reflektoimme ja otimme opiksi, mitä oikeastaan tiiminä päivältä halusimme ja kaipasimme? 
Huomasimme, että arjen tuoksinassa meillä on harvoin yhteistä aikaa kokonaisena tiiminä. Aikaa jolloin saamme vain jutella asioista mitä mieleen juolahtaa, ilman kiirettä. Aikaa nauttia toistemme seurasta ja tuoda esiin mitä milloinkin mielen päällä on, työjuttuja ja arjen kommelluksia, molempia sujuvasti sekaisin.
Aika vapaalle dialogille toi päivään merkillistä rauhaa ja mahdollisti aivan erilaisen läsnäolemisen. Nauru raikui ja keskustelu kupli tuttuun tapaan, mutta tällä kertaa ei ollut kiire mihinkään, vaan siirtymät aktiviteettienkin pariin tuntuivat luontevilta. 
 

Onnistunut tiimipäivä on kirsikka kakun päällä

 
Tiimipäivät ovat merkityksellinen asia tiimin kehittymiselle entistä paremmaksi tiimiksi. Ne luovat hyvinvointia, lujittavat tiimiä ja rakentavat  “me -henkeä”. Tiimipäivissä kollegoista oppii joka kerta jotakin uutta, joka auttaa tiimiä myös arjen työn tuoksinassa. Tiimipäivä on loistava hetki myös yhteisten onnistumisien ja saavutuksien juhlistamiselle, sillä kuten opimme myös Teemu Vornasen työpajassa, merkityksellisyyttä ja hyvinvointia työhön tuo se, että huomaa töiden edistyvän!
Paraskaan tiimipäivä ei kuitenkaan pelasta tilannetta, mikäli perustukset eivät ole kunnossa. Meille Mukamaksessa on tärkeää että hyvinvoinnista, oppimisen edellytyksistä ja onnistumisien mahdollistamisesta pidetään kiinni myös ihan siellä jokapäiväisessä arjessa. Kuten kollegani Annu sen osuvasti sanoi ”Onnistunut tiimipäivä on vain kirsikka muutoinkin mehevän kakun päällä!” . Autamme myös mielellämme oppimista mahdollistavan, hyvinvoivan kulttuurin luomisessa työpaikoille. Nykäise vain hihasta!