Sinustakin voi kuoriutua visuaalisen ajattelun virtuoosi

 
Oma polkuni piirustelun maailmassa on ollut polveileva ja mielenkiintoinen: jatkuvaa uuden oppimista ja yllätyksellisiä oivalluksia. Mutta ennen kaikkea se on ollut poisoppimista ja mielenmallien ravistelua. Tältä pohjalta haluan jakaa muutaman ajatuksen, jotka toivottavasti rohkaisevat sinuakin ottamaan kynän käteen vaikka se tuntusikin pelottavalta. Piirtäminen on nimittäin yksi parhaista oppimisen työkaluista, joka on kaikkien ulottuvilla!


Koska piirtäminen on olennainen osa työtäni, moni kuvittelee että olen aina rakastanut piirtämistä ja olen siinä todella lahjakas. Asia ei todellakaan ole näin. Piirsin lapsena kuten kaikki muutkin tenavat, mutta en pitänyt piirtämisestä sen kummemmin. En tuntenut oloani kotoisaksi kuvaamataidon tunneilla. Maalaaminen vielä menetteli, mutta piirtäminen lähinnä ahdisti. Muistan elävästi yhdenkin tunnin lukioajoilta jolloin piti piirtä oma käsi paperille. Hirveän säätämisen jälkeen sain aikaiseksi jotain, mikä omasta mielestäni näytti lähinnä uitetulta nahkarukkaselta. Pinnahan siinä kiristyi ja lopulta totesin (taas kerran) että en kertakaikkiaan osaa piirtää.


Samaan aikaan kouluvihkoni olivat kuitenkin täynnä ”töherryksiä”, joita nyt vanhempana ja viisaampana kutsuisin nimellä visuaaliset muistiinpanot. Niitä tein innolla, välittämättä siitä miltä ne näyttivät. Töherrykseni auttoivat hahmottamaan mistä Maon kultuurivallankumoksessa oli kyse ja miten vesi kiertää maapallolla. Piirsin lähes päivittäin, mutta koin että en osaa piirtää. Hassua, eikö vaan? Piirtäminen olikin minulle ennen kaikkea ajattelun ja oppimisen väline. Se oli keino hahmottaa monimutkaisia asioita, tukia ilmiöitä ja ratkoa ongelmia. Ymmärtää maailman menoa.
 

Taidan olla vahvasti visuaalinen ajattelija ja oppija, sillä jonkin sortin piirtäminen kävi minulta luonnostaan. Mutta näyttää siltä piirtäminen on jotain, mistä suuri osa meistä hyötyisi jollain tavalla, kunhan vain löytäisi sen pariin. Moni on visuaalinen oppija tietämättään. Tämän puolesta ovat puhuneet lukuisat kollegat jo vuosikausia ja saman tapaisia havaintoja on tehty tutkimuksia. Piirtämisen vaikuttavuutta oppimisen kontekstissa ei ole paljoa tutkittu tähän mennessä, mutta pikku hiljaa tämäkin asia on muuttumassa kun erilaiset visuaaliset menetelmät kasvattavat suosiotaan.


Työssäni olen todennut että jo vartin mittaisen ”piirustelun pikakurssin” jälkeen typpi kuin tyyppi jolla on normaali visuaalinen hahmotuskyky ja koordinaatio osaa kuvata omaan työhönsä ja elämänsä liittyviä asioita hyvin ilmeikkäästi ja tarkasti. Kyse ei ole siitä että kaikki olisivat maagisesti oppineet uuden taidon, vaan siitä että suhtautuminen piirtämiseen on muuttunut ja piilevät voimavarat on saatu käyttöön. Olemme yhdessä asettaneet uudet standardit tekemiselle ja hivuttaneet painopisteen taiteen tekemisestä ajatteluun ja oppimiseen:


Miten tämän idean voisi kuvata…? Miten nämä asiat liittyvät toisiinsa..? Miten tämän kokonaisuuden voisi kiteyttää paperille siten että muutkin sen ymmärtävät…?
 

       Koulutukseen osallistuneen tiivistys piirustelun perusasioista


 
Ja vähän myöhemmin kun piirustelussa on päästy kunnolla vauhtiin, monelle avautuu kokonaan uusi maailma jossa looginen ja luova ajattelu nivoutuvat yhteen:


”Sain tästä konkreettisen työkalun suunnittelutyöhön! Nyt näen oman duunini kokonaan uudesta näkökulmasta! Tämän avulla kykenen hamottamaan asiat paljon paremmin! En tajunnutkaan että olen visuaalinen oppija! Tää on hauskaa!”
 

3 vinkkiä piirusteluun

Sen sijaan että antaisin konkreettisia vinkkejä, miten jokin asia piirretään jaan kolme neuvoa, jotka todennäköisesti vievät sinut pidemmälle.


Päästä irti
Älä aseta itsellesi rajotteita, älä vaadi täydellistä lopputulosta. Kun lähdet piirustelemaan, älä keskity siihen miten kauniilta piirustuksesi näyttävät, vaan siihen miten ne palvelevat omaa oppimistasi.  


Tee rohkeasti omalla tyylilläsi
”En mä voi kun osaan piirtää vaan tikku-ukkoja…” Tämä on ehkä yleisin kommentti minkä kuulen kun kehotan ihmisiä visulisoimaan ajatuksiaan. Hei, tikku-ukot on ihan jees!


Tekemällä oppii ja kokeilemalla kehittyy
Harjoittele arjen lomassa. Tee vaikkapa visuaalisia muistiinpanoja palaverissa tai luennolla. Kokeile piirtämistä kun vastaan tulee kiperä ongelma. Hetken kuluttua huomaat että piirtäminen on helppoa ja ajattelu onkin se vaikea osuus.
 
Lue kuinka visuaalisuutta voidaan hyödyntää oppimisen vauhdittajana!
Tutustu myös Maijan ilmaisiin webinaareihin (20.11 & 4.12 2018) ja tammikuun visuaalisen fasilitoinnin intensiivipäivään!
Maija Kotamäki on visuaalinen fasilitaattori ja visuaalisen ajattelun asiantuntija. Hänen erikoisalaansa on ajatustyön ja oppimisen tukeminen piirustelun ja visuaalisten menetelmien avulla. Lähellä sydäntä on erityisesti systeemien tutkiminen, prosessien mallintaminen ja selkeyden tuominen monimutkaiseen maailmaan yhdessä asiakkaiden kanssa piirustellen. Loogisen ajattelun vastapainona mukana on aina aimo annos luovaa ajttelua, huumoria ja kirkkaita värejä!
Maija on auttanut asiakkaitaan tekemään prosesseja näkyväksi sekä luomaan ymärrystä ja merkitystä strategia- ja kehitystyöhön vuodesta 2012 lähtien. Vuosien varrella hän on myös kouluttanut satoja eri alojen ammattilaisia hyödyntämään piirustelua ja visuaalista ajattelua omassa työssään.
 
Tutkimuksia:
Drawing Is the Fastest, Most Effective Way to Learn, According to New Research
The Surprisingly Powerful Influence of Drawing on Memory