Eat4Change on WWF Suomen koordinoima kansainvälinen hanke, joka edistää siirtymistä kestävämpiin ruokavalioihin ja ruuan tuotantotapoihin. Tavoitteena on kannustaa erityisesti nuoria vaikuttamaan maapallon hyvinvointiin.
Syyskuussa 2022 Mukamas auttoi fasilitoimaan puoliväliin ehtineen hankkeen Midterm Meeting -kokouksen. Kaksipäiväiseen tapahtumaan matkusti noin 50 osallistujaa yhdeksästä maasta.
Vastuullisuus on Mukamakselle tärkeä arvo, joten fasilitaattoreina toimineet Johanna ja Liisa-Maija olivat innoissaan saadessaan valjastaa osaamisensa kestävän tulevaisuuden hyväksi.
Katja, kertoisitko hieman lähtötilanteesta. Miksi lähditte etsimään fasilitointiapua?
Eat4Change-hanke alkoi ensimmäisenä koronakeväänä, joten emme olleet nähneet toisiamme kasvokkain koskaan aikaisemmin. Kahden vuoden etäpalaverien jälkeen halusimme, että ensimmäisestä live-kohtaamisesta jäisi käteen mahdollisimman hyvä yhteishenki ja onnistumisen tunne.
Vaikka meiltä löytyy jonkin verran fasilitointiosaamista, emme ole alan ammattilaisia. Hankkeella on myös rajalliset henkilökuntaresurssit, ja ison kokouksen vetäminen ja tulosten tallentaminen vaatii paljon voimavaroja. Lisäksi toivoimme, että kahden vuoden tiiviin työskentelyn jälkeen ulkopuolinen fasilitointi toisi työhön uutta näkökulmaa.
Mitä nostaisit esiin Mukamaksen fasilitoinnista?
Menetelmistä jäi erityisesti mieleen niin kutsuttu Gallery Walk. Siinä jokainen hankekumppani esitteli hankkeen puitteissa toteutetun tapahtuman tai onnistumisen, joka oli ollut erityisen vaikuttava tai mieleenpainuva. Ideana oli hyödyntää esityksessä erilaisia luovia menetelmiä – käytössä olivat niin posterit, legot, maalit kuin muovailuvahakin.
Galleriakävelyn elämyksellisyys keräsi paljon positiivista palautetta. Osallistujat pystyivät näkemään hankekumppanien esitykset läheltä ja kysymään niistä halutessaan lisää. Tapahtumista sai ihan eri tavalla ahaa-elämyksiä ja inspiraatiota kuin jos olisi vain katsellut PowerPoint-esitystä Zoomissa.
Missä fasilitaattorit onnistuivat mielestäsi parhaiten?
Sanoisin, että hyvän yhteishengen luomisessa. Emme ole pönöttävä organisaatio, ja heidän persoonansa ja työskentelytapansa sopivat meidän työskentely-ympäristöömme todella hyvin.
Heidän avullaan onnistuimme myös kiteyttämään ja kirkastamaan seuraavat askeleet. Meillä on nyt selkeämpi kuva opeista ja onnistumisista sekä siitä, mihin keskittyä ja mihin suuntaan ei kannata lähteä.
Olimme todella vaikuttuneita Johannan ja Liisa-Maijan joustavuudesta ja nopeasta reagoinnista. Meillä oli todella kiireiset viikot ennen Midterm Meetingiä, joten asiat jäivät pakostakin viime tinkaan. Fasilitaattorit eivät todellakaan säikähtäneet, kun tulimme heidän luokseen muutosehdotusten kanssa vain vartti ennen kokouksen alkua. He olivat heti mukana ja valmiina ideoimaan uutta.
Kun on vastuussa kaikesta – siitä että kokous onnistuu ja kaikki ovat tyytyväisiä – omaa roolia helpottaa huomattavasti yhteistyökumppanin ideoiva ja joustava suhtautuminen.
Mikä on tärkein syy, miksi suosittelisit Mukamaksen palveluja muillekin?
Kokoukseen osallistui kymmeniä eri ikäisiä, eri äidinkielisiä ihmisiä eri kulttuureista. Johanna ja Liisa-Maija fasilitoivat ison kansainvälisen tapahtuman englanniksi ilman mitään ongelmia.
Virallisten hankepartnerien lisäksi mukana oli nuorten tiimi, jossa oli jäseniä eri hankemaista, muun muassa Brasiliasta. Myös heidät otettiin mukaan hienosti ja heidän äänelleen annettiin tilaa, mikä on tärkeää hankkeen onnistumisen kannalta.
Kaiken kaikkiaan saimme yhteistyöstä juuri sen, mitä ajattelimme – ja varmaan enemmänkin. Fasilitaattorit olivat ystävällisiä ja idearikkaita ja he onnistuivat hienosti täydentämään ideoitamme ja ehdotuksiamme näkemyksillään.
Blogitekstissä haastateltavana WWF Suomen hankeneuvonantaja Katja Lähdesmäki-Josefsson