Mukamas somessa
Uusimmat blogijutut
 

Aletaan rakentaa tiimiä!

Aletaan rakentaa tiimiä!

Frederic Laloux on tutkinut vuosia erilaisia organisaatioita. Hän on kirjoittanut kirjan Reinventing organizations tämän tutkimuksen pohjalta. Elämme kompleksisessa maailmassa, maailmamme on monimutkainen ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihmisinä olemme kokonaisuus, niin työelämässä kuin vapaa- ajallammekin. Elämme jatkuvassa muutoksessa, johon meidän on reagoitava niin yrityksenä kuin yksilönä. Muutamme tapojamme toimia, kun maailma ympärillämme muuttuu. Mikään muu ei ole varmaa kuin muutos.


Miten sitten reagoimme muutokseen ja maailman kompleksisuuteen? Johtajuuden muutoksiin? TEAL- verkosto on yksi paikka,keskustella muutoksista ja toimintatavoista. Kulttuurin ja muutoksen rakentaminen vaatii aikaa. Tuemmeko siiloja? Vai haluammeko antaa jokaiselle mahdollisuuden loistaa?  Jokainen organisaatio toimii eri tavalla. On etsittävä parhaat tavat toimia ja luoda merkitystä työn teolle jatkuvasti. Kehitetään työelämää siis yhdessä!

Itseohjautuminen ja yhdessäohjautuminen


Tiimillä pitää olla yhteinen jaettu missio. Jokainen pelaaja ei voi kulkea omaa tietään, kohti pelkkää omaa kutsumusta. Oma kutsumus on jaettava muille. Kutsumus, on asia, joka innostaa ja vie eteenpäin. Mielestäni se ei voi olla ristiriidassa yrityksen mission kanssa. Silloin ohjaudutaan vain itse, ei yhdessäohjautuen. Ajanko laivaa yksin vai yhdessä?

Naamasta näkee, onko tiimi yhdessä ohjautuva vai pelkästään itseohjautuva. Mennäänkö yksin vai yhdessä? Naama kertoo, onko keskustelun paikkoja ollut tarpeeksi. Onko tarjottu monipuolisesti kohtaamisia? Erilaisia tapoja ja paikkoja sanoa asioita ääneen. Keskusteltu, annettu palautetta ja rakennettu luottavaa ilmapiiriä. Se vaatii rakentamista, erilaisia palikoita ja aikaa. Ennen kaikkea aikaa, luota siis prosessiin.

 

Yksinkertainen työkalu


Tässä yksinkertainen työkalu- sen nimi on #naamataulu. Se syntyi keskustelun pohjalta Learning Hubilla. Tämän työkalun otat nopeasti käyttöösi, etkä tarvitse siihen erillistä koulutusta. Aluksi katsot peiliin ja itseäsi silmiin, hymyilet omalle peilikuvallesi. Hymy, tarkoittaa että keskustelua ja kohtaamisia on ollut hyvin! Kokeile toinen ilme, käännä suupielet alaspäin, tämä ilme kertoo, että kohtaamisia ei ole ollut tarpeeksi. Kolmas ilme, käännä katse varpaisiin, tässä ilmeessä vältellään katsetta. Se tarkoittaa, että nyt on tärkeä lisätä keskustelun paikkoja. Tässä ilmeessä välttelemme jotakin. Jotain mitä emme uskalla sanoa ääneen. Nyt voit lähteä tekemään tutkimusta! Kuinka sinut kohdataan työpaikallasi, saatko hymyn takaisin, suupielet alaspäin vai vältelläänkö katsettasi?

 

Tarvitsetko kohtaamisen paikkoja? Me tarjoamme tiimillesi hyvän alustan keskustelulle ja työkaluja joilla voitte itse kehittää toimintaa tiimissänne!

 

Paula on innostava ja dynaaminen fasilitaattori-valmentaja, joka taitaa ryhmämenetelmät sekä visualisoinnin taidon. Paula on parhaimmillaan fasilitaattorina ja seremoniamestarina, tilanteissa, joissa ihmiset kohtaavat ja oppivat yhdessä. Hänen erityisosaamisteemojaan ovat työssäoppiminen, oppilaitosten työelämäyhteistyö sekä tiimityö. Hän toimii tällä hetkellä myös yhteisömanagerina Learning Hubillaa, joka on oppimismuotoilun, oppimisympäristöjen ja oppimisteknologian huipputoimijoiden työyhteisö.