Mukamas somessa
Uusimmat blogijutut
 

Harjoittelijan blogi osa 2: Opintomatkalla

Harjoittelijan blogi osa 2: Opintomatkalla

Nyt on kulunut kolme viikkoa Mukamaksen tiimissä ja olen tässä ajassa kerennyt oppimaan paljon erilaisia tapoja ja menetelmiä ollessani mukana eri valmennustilaisuuksissa. Ensimmäinen oma valmennukseni onkin tulossa seuraavan viikon tiistaina!

Olin Maijan oppipoikana visuaalisen fasilitoinnin intensiivipäivässä Helsingissä ja sieltä pois tullessani minulle tuli mahdollisuus päästä itse tekemään valmennustilaisuus tästä aiheesta. Noh, hypätään sitten heti “kylmään veteen” ja pois omalta mukavuusalueelta. Valmentaminen itsessään on omaa mukavuusaluettani, mutta visuaalinen valmentaminen on minulle uusi tapa valmentaa. Toki aihe on mielenkiintoinen ja haastava, joten valmennustilaisuuden suunnittelu on ollut hauskaa ja mielenkiintoista. 

Ei varastamista vaan…

Kun on saanut omaan henkiseen työkalupakkiin paljon uusia menetelmiä, on aika ei varastaa vaan… Parastaa! Parastamisella tarkoitan uusien opittujen menetelmien ja tapojen soveltamista omaan toimintaan. Eli otetaan rohkeasti käyttöön uudet menetelmät ja käytetään niitä oman toiminnan parantamiseksi. Konkreettisesti tämä tarkoittaa työssäni Maijalta opittujen visuaalisten karttojen, piirustelutekniikoiden- ja harjoitusten hyödyntämistä oman valmentamisen tueksi. 

Koen itse näin opiskelijana, että oppimisen kannalta parastaminen on tärkeää. Aina ei kannata lähteä keksimään pyörää uudestaan, vaan siitä pyörästä voi soveltaa oman näköisensä. Mitä rohkeammin ottaa uusia menetelmiä käyttöön, sitä paremmin ne iskostuvat osaksi omaa henkistä työkalupakkia, joka mahdollistaa uusiin työtilanteisiin- ja tehtäviin hyppäämisen. Maailma muuttuu kokoajan ja tekniikat sen myötä, eikä valmentamisessa tai kouluttamisessa ole yhtä oikeaa tapaa tuoda keskeisiä asioita esille. Joten Joonas suosittelee kaikkia parastamaan rohkeasti!

Visuaalisuuden merkitys oppimisessa

Oppimisen tueksi suosittelen vahvasti erilaisten visuaalisten mallien ja kaavioiden käyttämistä. Ne auttavat ymmärtämään käsiteltävää aihetta aivan eri tavalla ja jättävät vahvan muistijäljen. Itse kouluttajan roolissa pohdin usein kuinka tuoda koulutettavan teeman keskeiset asiat mielekkäästi ja helposti ymmärrettävästi esille ja visuaalisuus on loistava tapa siihen. Visuaalisuus myös elävöittää valmennusta ja tekee tilaisuudesta varmasti mielekkäämmän osallistujille!

Lisäksi olen päässyt Lissun kanssa fasilitoimaan työryhmän brändityöpajaa sekä tutustumaan Lego® Serious Play® fasilitoinnin maailmaan, jotka ovat myös antaneet minulle aihetta parastamiseen. Ehkä ensi kerralla kirjoitan syvennyn näihin aiheisiin. 🙂

Joonas Seppälä on Mukamaksen työharjoittelija ja viittä vaille valmis yhteisöpedagogi XAMK ammattikorkeakoulusta. Tämä on Joonaksen kirjoittaman blogisarjan toinen osa. 

Visuaalisesta fasilitoinnista voit lukea lisää täältä: https://mukamas.fi/visuaalinen-fasilitointi/visuaalinen-fasilitointi-tuo-vauhtia-oppimiseen-2/