Mukamas somessa
Uusimmat blogijutut
 

Sukellus visuaaliseen fasilitointiin

Sukellus visuaaliseen fasilitointiin

Aloittelin työssäoppimista osallistumalla Keski-Suomen fasilitaattoreiden Visuaalisen fasilitoinnin iltaan, jota vetivät Vilma Mutka Mukamas Learning Designista ja Maija Kotamäki Kuvitellen Oy:stä.

Ilta alkoi kahvikuppien ääressä tutustumalla. Ilta oli koonnut yhteen monenlaisia osaajia monilta eri tahoilta. Ensimmäiseksi tehtäväksi saimme piirtää paperille itsestämme selfien lisäämällä siihen oman supervoiman. Sen jälkeen kuului vain tussien suhinaa, kun kuvia muodostui. Jokainen pääsi esittelemään kuvansa ja samalla oli luontevaa kertoa itsestään. Kaikilta tuli mahtavia tuotoksia!

Monille piirtämiseen tarttumiseen voi vaikuttaa kouluaikaiset negatiiviset muistot. Ne muistot voi unohtaa, koska tosiasiassa me kaikki osaamme piirtää omalla tyylillämme.

Kannattaa rohkeasti tarttua kynään ja antaa kynän viedä.

Seuraavaksi saimme piirtää kuvasarjan miten keitän hyvää kahvia. Tuotoksista oli mielenkiintoista huomata miten erilaisia piirustuksia tuli. Kyseessä oli sama tuttu aihe, mutta monta erilaista näkökantaa. Toiset lähtivät pavuista liikenteeseen ja toiset miettivät kahvin keittämisen prosessia. Tässä tuli hyvin esille miksi ryhmässä on voimaa!

Illan aikana saimme kuulla miten Kuvitellen Oy hyödyntää piirtämistä työssään. Kuulimme mielenkiintoisista projekteista, joissa he olivat saaneet olla mukana.

Illan lopuksi pääsimme tekemään ryhmätöitä. Pohdimme porukalla miten visuaalisella fasilitoinnilla voidaan

  1. omaa työtä helpottaa,
  2. luoda oppimisympäristö,
  3. tehdä prosessi näkyväksi ja
  4. miten dokumentoida.

Pohdintojen kautta huomasimme visuaalisen fasilitoinnin hyödyn. Kuviin on helppo palata jälkikäteen. Esimerkiksi yhdessä sovittuihin pelisääntöihin on helppo palata, kun ne ovat kuvan muodossa kahvihuoneen seinällä. Kuka muistaa säännöt, jotka ovat kaapin perällä mapissa, valkoisella paperilla ja mustalla tekstillä. Kuvan palauttaminen mieleen on helpompaa ja mielekkäämpää.

Lopuksi vielä pohdittiin mitä jokainen itse oppi illasta. Jokainen sai mukaansa uusia ajatuksia miten hyödyntää omissa hommissa visuaalista fasilitointia. Piirtämisestä ainakin innostuttiin!

Ennen iltaa visuaalinen fasilitointi terminä oli vieras, mutta illan aikana se aukeni sekä kuinka sitä voi hyödyntää monella tavalla. Ilta antoi hyvän perehdytyksen visuaalisesta fasilitoinnista ja tältä pohjalta on hyvä aloittaa työssäoppiminen Mukamas Learning Designissa.

Mari Karhula

(Kuva: Mari Karhula)

 

Ei kommentteja

Kommentoi juttua