Mukamas somessa
Uusimmat blogijutut
 

7 vuotta yrittäjänä: 7 oppia matkan varrelta

7 vuotta yrittäjänä: 7 oppia matkan varrelta

Tänään tuli 7 vuotta siitä, kun ryhdyin ”oman elämäni toimitusjohtajaksi”. Y-tunnus myönnettu 17.6., kaupparekisterissä 24.6.2009. Kokemusta on tullut yrittäjyyden monista puolista, ja tuskin ymmärränkään mitä kaikkea olen oppinut.

Tästä ajanjaksosta riittäisi tarinoita useampaankin kirjoitukseen, mutta olkoon tämä yhdenlainen, hyvin henkilökohtainen yritys kiteyttää eräitä tärkeimpiä kolahduksia 7 vuoden asiantuntijayrittäjyyden taipaleelta. Toivottavasti siitä on lukijallekin iloa!

1) Sinulla on jo kaikki, sen kuin vain aloitat
Pitkään olin siinä uskossa, että minun pitää oppia lisää niin monesta asiasta ennen kuin voin ryhtyä yrittäjäksi. Perfektionistinä ajattelin, että minun pitää olla superhyvä ja tietää kaikesta kaikki, jotta voin alkaa myymään osaamistani suoraan asiakkaalle. Nyttemmin tiedän, että ensimmäisellä askeleella on aloitettava ja hyvin usein riittävän hyvä riittää. Aiemmin halusin aina vaan nähdä miten isossa maailmassa tehdään asioita, joten hakeuduin minua etevämpien ja kokeneempien seuraan ja vaatiivin kansainvälisiin projekteihin, isoihin saappaisiin ja oppia hakemaan maailman toiselle puolellekin asti.

2) Tee oikeita asioita (vs. asioita oikein)
Maailmalla sain perspektiiviä ja opin suunnattomasti siitä miten tehdä asioita oikein. Ja miten ei ainakaan kannata tehdä. Näistä opeista on ollut suunnattomasti hyötyä. Mutta vielä oli kadoksissa se, mitkä minulle ovat niitä oikeita asioita. Ne asiat jotka minua innostavat, kutsuivat jo silloin monille tutkimusretkille. Elämässä piti vielä tapahtua paljon luopumisia, ennen kuin lopulta ymmärsin.

3) Ole se muutos, jota maailmalta haluat
Minun oli itse oltava se muutos mitä maailmalta haluan, kuten Gandhin kuolematon ajatus kuuluu. Tajusin, että tyypit, jotka pärjäävät yrittäjänä tai asiantuntijana vaan ovat löytäneet sen oman juttunsa ja uskovat asiaansa tinkimättömästi. Niin paljon, että he tekevät haluamiaan asioita vaikka välillä pelottaa, vaikka aina on mahdollisuus myös epäonnistua. Sellainen minäkin olen aina halunnut olla. Tiesin, että sellainen ” oma juttu” minullakin on, ja että se vahvasti liittyy yhteisölliseen, osallistavaan oppimiseen ja kehittämiseen, valmentamiseen ja johtamiseen.

4) Mene sinne, missä on parasta osaamista
Muutin 2009 takaisin Jyväskylään, 10 vuoden retken jälkeen. Olin Tiimiakatemiasta valmistuttuani 1999 lähtenyt Helsinkiin ja 2006 alkaen jatko-opiskelin maisteriksi pari vuotta Melbournessa. Olin etsinyt henkistä kotia, paikkaa ja porukkaa joiden kanssa oppisin joka päivä uutta ja voisin haastaa itseäni niissä asioissa joihin uskon eniten. Jyväskylästä tiesin löytäväni sellaisen, maailmanluokan osaamisverkoston. Sanat ja merkitykset alkoivat pikku hiljaa löytyä. Omaksuin uuden ammatin ja paikkani valmentajana, fasilitaattorina ja aiempaa tapahtumakokemustani hyödyntäen osallistavien kohtaamisten asiantuntijana.

5) Learning is letting go
Samassa hyppäyksessä vaihtui kotikaupunki, ammatti, työporukka ja ryhdyin yrittäjäksi. Tuohon elämänvaiheeseen sisältyi hieman aiemmin myös pitkän parisuhteen loppuminen. Luovuin paljosta mutta luotin tulevaan. Vasta luopumalla tuli tilaa tärkeiden asioiden syntyä ja löytyä niin ammatillisesti kuin muutoinkin elämässä. Voiko niitä täysin erottaakaan?

Katsoessani taaksepäin huomaan, että tarve pysähtyä ja tehdä isompia korjausliikkeitä on tullut elämässäni noin kolmen vuoden välein. Silloin on jostain ilmestynyt tunne, että olen hairahtunut omalta polultani, jolloin yltiörehellinen itsetutkiskelu on ollut paikallaan. Sen seurauksena on tapahtunut luopumisia, oma näkyni on tarkentunut, rohkeus kasvanut, kehitystä alkanut tapahtua ja tulosta syntyä. Tuohon tunteeseen olen pikku hiljaa oppinut luottamaan. Niin tein myös vuosi sitten, kun oli jälleen suunnan tarkistuksen aika.

6) Elä unelmaasi
Viimeisen reilun vuoden aikana elämässäni on tapahtunut monia ihmeellisiä asioita! Niin ammatillisesti kuin yksityiselämässä. Olen tehnyt pieniä kokeiluja, jotka ovat johtaneet ilahduttavalla tavalla isompiin läpimurtoihin. Olen saanut vierelleni huikeita kumppaneita ja asiakkaita, jotka luottavat näkemykseeni ja tapaani tehdä töitä ja vieläpä näköjään tykkäävät persoonastani 🙂 Aloin kirjoittaa pitkään haaveilemaani kirjaa ja saimme Maija Kotamäen kanssa kustannussopimuksen. Perustimme fasilitaattoriverkoston Keski-Suomeen. Aloin myös tehdä ammatillisia opettajaopintoja JAMK:issa. Järjestin myös upeat isot synttärijuhlat hyvän ystäväni Satu Vainion kanssa Kesäyön unelma -tunnelmissa. Ja mitä kaikkea vielä. Yksinkertaisesti aloin vain latoa tiiliskiviä ja tehdä asioita omien unelmieni eteen. Kaikista suurin ja ihanin ihme koitti keväällä, kun toinen lapsemme, Väinö-poika syntyi.

7) Life is People
Viimeisimpänä mutta tärkeimpänä ovat ympärilläni olevat ihmiset. Jim Collins muistutti tästä pari vuotta sitten Nordic Business Forumissa; ihmiset ovat kaikki kaikessa, muista valita tarkoin keitä lähelläsi on ja vaali hyviä suhteita. Saan nöyrän kiitollisena todeta, että minulla on mahdollisuus oppia joka päivä uutta upeiden asiakkaiden ja verkostoni kumppaneiden kanssa. Saan tehdä työtä, jolla tunnen olevan merkitystä. Kokeiluja, intuitiolla heittäytymistä ja luottamusta uusien ja vanhojen mahtavien tyyppien kanssa.

Tästä aiheesta on vaikea kirjoittaa lyhyesti – siihen sisältyy niin paljon. Loput jääköön seuraaviin kirjoituksiin. Viimeisen vuoden muita kuulumisia avaan enemmän toisessa blogikirjoituksessa.

7 vuoden kokemuksella on hyvä ponnistaa eteenpäin seuraavat 7 vuotta. Edessä on valtavan innostavia näkymiä, joita kohti matkatessa saa kokea varmasti jännittäviä seikkailuja. Kiitos kaikille kenen kanssa olen saanut ja saan matkaa tehdä. Isoin kiitos uskomattomalle peruskalliolleni Petrille, joka jaksaa aina ihmetellä ja silti vaan uskoa.

– Vilma